Αρωματοθεραπεία: λειτουργεί πραγματικά;

For English version click here: Aromatherapy: does it really work?

Η Κλινική Μάγιο είναι ένας μη κερδοσκοπικός ιατρικός και ερευνητικός οργανισμός με έδρα τη Μινεσότα των Η.Π.Α. Απασχολεί περισσότερους από 4,500 γιατρούς και επιστήμονες και 58,400 διοικητικούς και συνεργαζόμενους επαγγελματίες υγείας. Ο οργανισμός ειδικεύεται στην θεραπεία δύσκολων περιστατικών μέσω τριτοβάθμιας περίθαλψης. Δαπανά πάνω από 660 εκατομμύρια δολάρια το έτος στην έρευνα και απασχολεί πάνω από  3,000 μόνιμους ερευνητές.
  • Γυναίκες κατά την διάρκεια του τοκετού έχουν αναφέρει θετικά αποτελέσματα από τη χρήση αρωματικών ουσιών όπως το τριαντάφυλλο, τη λεβάντα και το λιβάνι.
  • Μελέτες με ασθενείς νοσοκομείων έχουν καταγράψει ότι οι αρωματικές ουσίες του χαμομηλιού και της λεβάντας ενισχύουν την χαλάρωση και βελτιώνουν τον ύπνο.
  • Ασθενείς με λευχαιμία που χρησιμοποιούσαν, ανάλογα με την προτίμησή τους, λεβάντα, χαμομήλι ή μέντα αισθάνθηκαν ανακούφιση από την ναυτία και την έλλειψη όρεξης.
  • Το αιθέριο έλαιο μέντας βοήθησε ορισμένες εγκυμονούσες να ανακουφιστούν από την ναυτία και τους έμετους.
  • Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού συνιστάται για τους πονοκεφάλους και την πνευματική κόπωση, ενώ το μανταρίνι βοηθάει σε περιπτώσεις ανησυχίας, το άγχους, ναυτίας και αϋπνίας.
Παρόλο που η έρευνα σχετικά με την επίδραση της Αρωματοθεραπείας είναι περιορισμένη, οι μελέτες μικρής κλίμακας που έχουν πραγματοποιηθεί υποδηλώνουν ότι οι αρωματικές ουσίες που προέρχονται από φυτά μπορούν να έχουν θέση στην ιατρική επιστήμη. Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνεται η δημοτικότητα των αιθέριων ελαίων και η Αρωματοθεραπεία αρχίζει να εμφανίζεται ακόμη και στις νοσοκομειακές χειρουργικές μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου