Περισσότερα λιπαρά, λιγότερο βάρος;

For English version click here: More fat, less weight?

Σωστό ή λάθος; Υπάρχει μια δίαιτα που επιτρέπει σε ένα άτομο να τρώει λίπος - ακόμη και κορεσμένο - χωρίς μέτρηση θερμίδων και μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική απώλεια βάρους, θεραπεία διαβήτη σε ύφεση, αυξημένα επίπεδα HDL, χαμηλότερα τριγλυκερίδια και αρτηριακή πίεση; Σωστό, καθώς έρευνες και πολλές κλινικές δοκιμές αναφέρουν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα για την κετονική δίαιτα.

Συνήθως οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίνουν έμφαση στην κατανάλωση πρωτεΐνης και περιορίζουν τα λιπαρά φαγητά. Αντίθετα, ο στόχος μιας σωστής κετονικής διατροφής είναι η μείωση των υδατανθράκων χωρίς περιορισμό του λίπους ή των συνολικών θερμίδων. Μέσω της στέρησης των υδατανθράκων, το σώμα αρχίζει να καίει κετόνες ως κύρια πηγή ενέργειας, οι οποίες παράγονται από τη διάσπαση των λιπών στο ήπαρ.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που εκδόθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κετονική διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους παχύσαρκους και τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Οι άνθρωποι που ακολουθούν κετονική δίαιτα τείνουν να:

  • χάνουν περισσότερο βάρος και να το διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα πιο συχνά από ότι εκείνοι που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών λιπαρών.
  • Αισθάνονται λιγότερη πείνα.
  • Διατηρούν τον μεταβολικό τους ρυθμό.
  • Ελέγχουν πιο αποτελεσματικά την γλυκόζη του αίματος.
  • Βελτιώνουν τις τιμές στα τριγλυκερίδια, στην HDL χοληστερόλη, στην περιφέρεια της κοιλιάς και στην αρτηριακή πίεση.
Ξεκινώντας κετονική διατροφή σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσετε τους υδατάνθρακες που προσλαμβάνετε και να προέρχονται κυρίως από λαχανικά, καρύδια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το σιτάρι (ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά), άμυλο (πατάτες, φασόλια, όσπρια) ή φρούτα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς. Μικρές εξαιρέσεις αποτελούν το αβοκάντο και τα μούρα που μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο. Όσο περισσότερο περιορίσετε τους υδατάνθρακες (πρόσληψη λιγότερο από 15 γραμμάρια ανά ημέρα), τόσο πιο γρήγορα θα μπεί ο οργανισμός σας σε διαδικασία κέτωσης.
Γενικά, η κετονική διατροφή θεωρείται ασφαλής. Μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες της δίαιτας μπορεί να είναι ζάλη, κόπωση, δυσκολία στην άσκηση, ανήσυχος ύπνος και δυσκοιλιότητα. Αυτές όμως οι παρενέργειες τείνουν να εξαλειφθούν σε λίγες μέρες ή μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, οι ασθενείς που παίρνουν ινσουλίνη, από του στόματος χορηγούμενα υπογλυκαιμικά φάρμακα και/ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση πρέπει να συμβουλεύονται έναν έμπειρο γιατρό πριν την έναρξη κετονικής διατροφής.
Για μια πλήρη λίστα με τρόφιμα κετονικής διατροφής δείτε εδώ ή προμηθευτείτε το best seller βιβλίο μαγειρικής “Ketogenic Diet Cookbook: 500 Ketogenic Diet Recipes to Cook atHome”. Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κετονική διατροφή και αρχίστε να μαγειρεύετε με αυτόν το νέο, συναρπαστικό και υγιεινό τρόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου