Σκόρδο και κρεμμύδι εναντίον ανθεκτικού βακτηρίου

For English version click here: Garlic and onion against resistant staph bacteria

Η μικροβιοκτόνος και μυκητοκτόνος δράση του σκόρδου και του κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί πολλές φορές από τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Nottingham δείχνει ότι ακόμη και ο MRSA, ένα από τα πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήριο μπορεί να καταπολεμηθεί με ένα μείγμα που περιέχει σκόρδο και κρεμμύδι. 
Τι είναι όμως ο MRSA; Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο " η λοίμωξη από ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκο προκαλείται από έναν τύπο βακτηρίου σταφυλόκοκκου που έχει γίνει ανθεκτικός στα αντιβιοτικά. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι και ασθενείς των νοσοκομείων ή άλλων μονάδων υγειονομικής περίθαλψης και άτομα που δραστηριοποιούνται σε χώρους υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού. Παιδιά και ενήλικες σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας, παιδικές χαρές, στρατόπεδα, αίθουσες διδασκαλίας και γυμναστήρια διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από το βακτήριο. Ο MRSA μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα μέσω εκδορών και διαδερμική επαφή. Τα βακτήρια είναι γενικά αβλαβή, ενώ ακόμη και αν εισέλθουν στον οργανισμό συνήθως προκαλούν μόνο μικρά δερματικά προβλήματα σε υγιή άτομα. Ωστόσο ο MRSA είναι ανθεκτικός στην επίδραση των πιο πολλών κοινών αντιβιοτικών. Έτσι μια λοίμωξη από MRSA μπορεί να εξαπλωθεί και να γίνει απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, επηρεάζοντας ακόμη και την κυκλοφορία του αίματος, την λειτουργία των πνευμόνων, τις καρδιακές βαλβίδες, τα οστά και τις αρθρώσεις."
Φαίνεται όμως ότι τα ανθεκτικά βακτήρια του σταφυλόκοκκου μπορούν να αντιμετωπιστούν - τουλάχιστον εργαστηριακά - με ένα τοπικό διάλυμα που χρησιμοποιούνταν τον 10ο αιώνα για την καταπολέμηση μολύνσεων στα μάτια και περιέχει σκόρδο, κρεμμύδι ή πράσο, κρασί και μοσχαρίσια χολή. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Nottingham πιστεύουν ότι το μεσαιωνικό φάρμακο έχει αξιόλογη επίδραση στον MRSΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου