Αρωματοθεραπεία εναντίον Η1Ν1

For english version click here: Aromatherapy versus H1N1

Θα θυμόσαστε πως πέρυσι τον χειμώνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι η γρίπη που οφείλεται στον ιό Η1Ν1 θα μπορούσε γρήγορα να εξελιχθεί σε πανδημία. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός ατόμων παγκοσμίως νόσησαν και για πολλούς μια φαινομενικά απλή γρίπη δεν είχε αίσιο τέλος. Μεγάλος ήταν και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε σχετικά με το νέο εμβόλιο που κυκλοφόρησε προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της ίωσης. Η ιατρική κοινότητα χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα και οι απόψεις για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των ευπαθών κυρίως ομάδων (ηλικιωμένοι, παιδιά, εγκυμονούσες και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας) ήταν πολλές και διαφορετικές.
Δυστυχώς ο ιός της γρίπης Η1Ν1 εξακολουθεί να βρίσκεται και αυτόν το χειμώνα στην επικαιρότητα. Η ιδιαιτερότητα της γρίπης αυτής είναι ότι ακόμη και νέοι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας ενδέχεται να νοσήσουν βαριά αν προσβληθούν από τον ιό. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί συνολικά 61 άτομα σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία 9 υπέκυψαν λόγω επιπλοκών. Στην Ιταλία, ο αριθμός των θυμάτων τον Ιανουάριο έφτασε τους 25 ενώ αρκετοί νοσηλεύονται ακόμη στις μονάδες εντατικής θεραπείας της γειτονικής μας χώρας.
Όπως φαίνεται αυτός ο σχετικά νέος ιός έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Για τον λόγο αυτό, είτε έχετε εμβολιαστεί κατά του Η1Ν1 είτε όχι, καλό θα ήταν να τηρείτε με αυξημένη συνέπεια τους κανόνες υγιεινής, προκειμένου να μην κολλήσετε ή μεταδώσετε τον ιό. 
Η αρωματοθεραπεία προσφέρει απόλυτα ασφαλείς και φυσικούς τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των ιώσεων. Πολλά αιθέρια έλαια έχουν αντιβακτηριδιακή και μικροβιοκτόνο δράση. Η χρήση τους θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες προσβολής από τον ιό. Αν πάλι νοσήσετε, υπάρχουν αιθέρια έλαια με αποχρεμπτικές, αντιπυρετικές, αποσυμφορητικές και ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της ασθένειας.
Οι συμβουλές και η ενδεικτική λίστα με κατάλληλα αιθέρια έλαια που ακολουθούν ίσως σας φανούν χρήσιμα:
  • Απολυμαίνετε συστηματικά τα δωμάτια του σπιτιού ή του εργασιακού σας χώρου στάζοντας αιθέρια έλαια στον λύχνο ή ψεκάζοντας με αποσμητικό που θα φτιάξετε αναμιγνύοντας 25 ml απεσταγμένο νερό και 15 σταγόνες αιθέρια έλαια. Εάν είστε άρρωστος/η η διάχυση αιθέριων ελαίων στην ατμόσφαιρα θα διευκολύνει την αναπνοή σας (π.χ. ευκάλυπτος, άρκευθος, λεβάντα, μαύρο πιπέρι), θα καταπραύνει τον βήχα (π.χ. βασιλικός, βενζόη, χαμομήλι), θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε πιο ήρεμα (π.χ. λεβάντα, χαμομήλι).
  • Για τις περιπτώσεις που δεν είναι εύκολο να πλύνετε τα χέρια σας φτιάξτε μια απολυμαντική κρέμα χεριών. Προσθέστε σε 30 ml κρέμα βάσης ή γέλη αλόης βέρα 20 σταγόνες αιθέρια έλαια (προτιμήστε ραβενσάρα, τεϊόδεντρο και λεβάντα).
  • Αν υποφέρετε από βρογχίτιδα μπορείτε να θερμάνετε το στήθος σας και να ανακουφίσετε τον πόνο κατά την αναπνοή κάνοντας ελαφρύ μασάζ στο στέρνο και την πλάτη με το εξής μίγμα:
         30 ml ελαιόλαδο ή λάδι καγιέν
         5 στ. νιαουλί
         4 στ. ευκάλυπτο
         4 στ. μέντα
         4 στ. μαύρο πιπέρι
         2 στ. ρίγανη ή κανέλα
  • Τέλος, για να ανακουφιστείτε από τον πυρετό σας συνιστώ να κάνετε κομπρέσσες με κρύο νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει 6 σταγόνες αιθέρια έλαια (π.χ. βασιλικό, ευκάλυπτο και λεβάντα).
Σας υπενθυμίζω ότι η αρωματοθεραπεία δρα μόνο συμπληρωματικά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τις οδηγίες τους γιατρού σας ή φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, οι παραπάνω συμβουλές απευθύνονται σε ενήλικες χωρίς χρόνια προβλήματα υγείας. Εάν σκοπεύετε να εφαρμόσετε την αρωματοθεραπεία σε παιδιά και/ή μέλη άλλων ευπαθών ομάδων συμβουλευτείτε οπωσδήποτε πιστοποιημένο αρωματοθεραπευτή για τις σωστές δοσολογίες.

Αιθέρια έλαια με μικροβιοκτόνο δράση: βασιλικός, περγαμόντο, καγιεπούτης, κανέλα, κυπαρρίσι, ευκάλυπτος, λεβάντα, λεμόνι, νιαουλί, ρίγανη, ραβενσάρα, δενδρολίβανο, τεϊόδεντρο, θυμάρι.

Αιθέρια έλαια με αποχρεμπτικές και αποσυμφορητικές ιδιότητες: βασιλικός, μαύρο πιπέρι, δάφνη, κυπαρίσσι, ευκάλυπτος, λιβάνι, πιπερόριζα, άρκευθος, μύρρο, ρίγανη, μέντα, ραβενσάρα, δενδρολίβανο, θυμάρι.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, έβαλα στο χαμομήλι που έφτιαξα για εισπνοές του μωρού και λεβάντα και εκτός του ότι βοήθησε, έδωσε και πολύ ωραίο άρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή