Αναζωογόνηση σε τρεις ημέρες

For english version click here: Revitilization in just three days.

Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα, με ιδανικές καιρικές συνθήκες και μοναδικό φως! Είναι ένας τόπος όπου θάλασσα και βουνό σμίγουν αρμονικά δημιουργώντας τοποθεσίες εξαιρετικής ομορφιάς, ικανές να συγκινήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την ευκαιρία για ένα σύντομο αλλά πολύ αναζωογονητικό ταξίδι. Στην καρδιά του χειμώνα, αλλά με τον ήλιο να ακολουθεί κάθε βήμα ζεσταίνοντας καρδιές και διάθεση, επισκέφτηκα μέσα σε τρεις μόλις ημέρες ένα μαγευτικό νησί, ένα σύμπλεγμα ορεινών γραφικών χωριών και μια πόλη που σφύζει από νυχτερινή ζωή. Ελλάδα...μια μικρή χώρα αλλά τόσο περιεκτική!


Τετάρτη: Λευκάδα, παραλία Κάθισμα. Θερμοκρασία 12οC. Θάλασσα γαλήνια, σε προκαλεί να πέσεις στην αγκαλιά της. Κάποιοι τολμηρότεροι κολυμπούν ήδη. Εγώ επιλέγω να περπατήσω, να εισπνεύσω τον καθαρό αέρα, να αφήσω κάθε ίχνος ιωδίου στην ατμόσφαιρα να φτάσει στις κυψελίδες των πνευμόνων μου. 


Γεμίζω ενέργεια και νιώθω ότι έχω κερδίσει τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια ζωής. Υπόσχομαι στον εαυτό μου την επόμενη φορά να έρθω καλύτερα εξοπλισμένη. Γιόγκα, διαλογισμός, βάδισμα, τρέξιμο, κολύμπι ή ότι άλλα αγαπάτε. Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας. Όποιος πιστεύει ότι τα νησιά δεν είναι όμορφοι προορισμοί τον χειμώνα ίσως πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του...


Πέμπτη: Τζουμέρκα (Καλλαρύτες-Συρράκο). Υψόμετρο 1200 μέτρα, θερμοκρασία 4οC. Η θερμοκρασία είναι χαμηλή αλλά ο καιρός γλυκός, ιδανικός για περπάτημα στα στενά, πέτρινα καλντερίμια των χωριών.


Η θέα κόβει την ανάσα. 


Χαράδρες, κατάφυτα φαράγγια, μικροί καταρράκτες, απότομες πλαγιές και επιβλητικά βουνά συνθέτουν ένα τοπίο που εκπέμπει μοναδική ενέργεια. Ο καθαρός αέρας είναι αναζωογονητικός και τα βότανα που φύονται στην περιοχή θαυματουργά: τσάι του βουνού, τίλιο, ρίγανη, τσουκνίδα, χαμομήλι, άγριο δίκταμο και βάλσαμο. 


Παρασκευή: Ιωάννινα. Τα λόγια για την πρωτεύουσα της Ηπείρου περισσεύουν. Μια πόλη που κυριολεκτικά αγκαλιάζει την λίμνη Παμβώτιδα, με μεγάλη ιστορία, πολλά αξιοθέατα, νυχτερινή ζωή, εξαιρετικό φαγητό και χαλαρούς ανθρώπους. 


Τρεις ημέρες περιήγησης, ξεκούρασης, τόνωσης. Τρεις ημέρες θετικής ενέργειας και επαφής με την φύση. Η καλύτερη αρχή για το νέο έτος...

Οι προτάσεις μου:

Μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας, ο Βρετανός συγγραφέας Jim Potts καταφέρνει με το νέο του βιβλίο "The Ionian Islands and Epirus: A Cultural History (Landscapes of the Imagination)" να παρουσιάσει με πρωτότυπο τρόπο δύο περιοχές της Ελλάδας που έχουν επιδράσει σημαντικά στην ιστορία και στον πολιτισμό του τόπου. Επικεντρώνεται στα πανέμορφα τοπία, στους μύθους, στις παραδόσεις και στα ιστορικά γεγονότα που περιβάλλουν τα Ιόνια νησιά και την Ήπειρο, όπως αυτά έχουν αναφερθεί και καταγραφεί από συγγραφείς, κατοίκους, καλλιτέχνες και ταξιδιώτες, αποκαλύπτοντας ένα εκπληκτικό πολιτιστικό κληροδότημα.

Ένα πολύ όμορφο δώρο για φίλους που δεν μιλούν Ελληνικά είναι το βιβλίο Kyra Frossini. Το ιστορικό ποίημα που έγραψε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και διηγείται την πραγματική ιστορία του παράνομου έρωτα που έλαβε χώρα το 1801 μ.Χ. στα Ιωάννινα μεταξύ της πανέμορφης Ελληνίδας και του υιού του Αλή Πασά, μεταφρασμένο στα Αγγλικά. Μια λυρική ιστορία έρωτα, πάθους, προδοσίας και τραγωδίας που αξίζει να διαθοθεί και εκτός των Ελληνικών συνόρων.

Για όσους λατρεύουν το περπάτημα και την περιπλάνηση στην φύση, τα βουνά της Ηπείρου είναι ο ιδανικός τόπος. Ο δίγλωσσος περιηγητικός χάρτης "Pindus: Peristeri - Kakardhitsa - Tzoumerka (Greece) 1:50,000 Hiking Map ANAVASI" περιέχει πληροφορίες για μονοπάτια, καταφύγια, σημεία ξεκούρασης, πηγές, αρχαιολογικούς τόπους, μοναστήρια, εκκλησίες κ.α. Απαραίτητος για κάθε εξερευνητή!

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ πως η ομορφιά βρίσκεται παντού και ολόγυρά μας, με όποιο φόντο την συνοδεύει. Είτε καλοκαιρινό είτε χειμερινό, αρκεί να αφεθούμε εμείς οι ίδιοι στην αγκαλιά της φύσης για να μας ανταποδώσει κι΄εκείνη αυτή τη μαγεία που βρίσκεται απλά...μπροστά στα μάτια μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή