Έλαια πρώτων βοηθειών για τις διακοπές

-->

For English version click here: First aid oils for vacation

Το καλοκαίρι έρχεται και το μυαλό όλων έχει αρχίσει να ταξιδεύει σε εξοχές και παραλίες.
Αν έπρεπε να διαλέξω λίγα μόνο αιθέρια έλαια για να πάρω μαζί μου σε ένα ταξίδι αυτά θα ήταν: λεβάντα, μέντα, πιπερόριζα, χαμομήλι, τεϊόδεντρο, ευκάλυπτο, γκρέιπφρουτ και κιτρονέλλα.
Τα παραπάνω αιθέρια έλαια είναι πολύ χρήσιμα για την αντιμετώπιση μικρών αδιαθεσιών ή ενοχλήσεων που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την διάρκεια των διακοπών, όπως:
Ναυτία: ρίξτε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας ή πιπερόριζας σε ένα μαντήλι και εισπνέετε. Εναλλακτικά ανακατεύετε 1-2 σταγόνες σε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι βάσης (αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο κτλ) και αλείφετε την κοιλιά και το στομάχι πριν το ταξίδι.
Jet lag: εάν κάνετε μεγάλα ταξίδια όπου η χώρα προορισμού ανήκει σε διαφορετική ζώνη ώρας είναι πιθανό το βιολογικό σας ρολόι να αποσυγχρονιστεί και να αντιμετωπίσετε προβλήματα έντονης κόπωσης ή αϋπνίας. Για να διατηρηθείτε σε εγρήγορση κατά την άφιξη εισπνέετε από ένα μαντήλι εμποτισμένο με λίγες σταγόνες γκρέιπφρουτ. Για να διευκολύνετε τον βραδινό ύπνο ρίξτε μια σταγόνα λεβάντα απευθείας πάνω στο μαξιλάρι ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο όπου θα έχετε προσθέσει στο νερό 3-5 σταγόνες λεβάντα αραιωμένες στο αφρόλουτρο.
Στομαχικές διαταραχές: νέες γεύσεις, αυξημένη όρεξη, γλυκές αμαρτίες, κατάχρηση αλκοολούχων ποτών αλλά και οι διαφοροποιήσεις στο νερό κάθε τόπου μπορούν να προκαλέσουν καούρες, δυσπεψία, φούσκωμα. Ρίξτε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και αλείψτε την κοιλιακή χώρα. Αν έχετε εντερικούς σπασμούς και δυσκοιλιότητα χρησιμοποιήστε αντί για μέντα χαμομήλι.  
Στην περίπτωση που οι στομαχικές διαταραχές επιμένουν και ειδικότερα αν έχετε διάρροια (οπότε υπάρχει και ο κίνδυνος της αφυδάτωσης) πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό καθώς μπορεί να οφείλονται σε ίωση ή μικροβιακή λοίμωξη.
Ελαφρά εγκαύματα (ηλιακά και μη): προσθέστε λεβάντα και χαμομήλι σε μια κρέμα βάσης, μια γέλη αλόης ή γιαούρτι (3-4 σταγόνες σε μια κουταλιά της σούπας) και αλείψτε την περιοχή. Μετά την έκθεση στον ήλιο δρα πολύ καταπραϋντικά και η δροσιστική μέντα. Ρίξτε λίγες σταγόνες λεβάντα και μέντα σε νερό και ψεκάστε το ηλιοκαμένο δέρμα (προσοχή, δεν πρέπει το μίγμα να έρθει σε επαφή με τα μάτια) ή κάντε κομπρέσες.  
Τσιμπήματα εντόμων: για να αποφύγετε τα έντομα ψεκάστε με διάλυμα αιθέριου ελαίου κιτρονέλλας σε νερό τους χώρους διαμονής σας. Μπορείτε επίσης να ρίξετε λίγες σταγόνες αδιάλυτες στις εισόδους του δωματίου και σε ένα μαντήλι που θα κουβαλάτε μαζί σας. Για να καταπραύνετε και να απολυμάνετε τσιμπήματα εντόμων χρησιμοποιήστε λεβάντα, τεϊόδεντρο, ευκάλυπτο ή μέντα. Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας πάνω στο δέρμα ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να διαλυθούν σε κρέμα ή λάδι βάσης (1-2 σταγόνες σε ένα κουταλάκι του γλυκού.)
Ρινική συμφόρηση: η γύρη στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας. Για να τα ανακουφίσετε κάνετε εισπνοές με λεβάντα, ευκάλυπτο ή μέντα (απευθείας από το μπουκαλάκι των αιθέριων ελαίων ή ρίξτε 2-3 σταγόνες σε ένα μπωλ με ζεστό νερό).
Πονοκέφαλος, ημικρανία: διαλύστε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή μέντας σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και κάντε ελαφρό μασάζ στον αυχένα, στους κροτάφους και στο μέτωπο.
Μυϊκοί πόνοι: αν όλο τον χειμώνα ήσασταν αδρανείς οι πρώτες καλοκαιρινές δραστηριότητες (ποδήλατο, κολύμπι, περπάτημα) θα καταπονήσουν τους μύες σας. Ανακουφίστε τις πονεμένες περιοχές με διάλυμα αιθέριων ελαίων λεβάντας και χαμομηλιού σε λάδι βάσης (5 σταγόνες σε ένα κουταλάκι του γλυκού).
Απολύμανση: Για να απολυμάνετε τραύματα, κοψίματα και εκδορές χρησιμοποιήστε τεϊόδεντρο, απευθείας στο δέρμα ή διαλυμένο σε λάδι βάσης. Αν αναμίξετε τεϊόδεντρο και ευκάλυπτο με νερό θα έχετε ένα πολύ καλό απολυμαντικό επιφανειών για τους χώρους διαμονής σας.
Πυρετός: Ρίξτε λίγες σταγόνες λεβάντας σε κρύο νερό και κάντε κομπρέσες στο μέτωπο και το στέρνο.
Σας υπενθυμίζω πως αν οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα είναι έντονο ή επιμένει θα πρέπει να αναζητήστε την συμβουλή γιατρού και μην ξεχνάτε πως η χρήση των αιθέριων ελαίων πρέπει να γίνεται με προσοχή, τηρώντας τις οδηγίες για ασφαλή χρήση. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία επικοινωνήστε με κάποιον επαρκώς εκπαιδευμένο αρωματοθεραπευτή. Επίσης τα αιθέρια έλαια πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από παιδιά.
Σας εύχομαι Καλό Καλοκαίρι!

1 σχόλιο: