Μασάζ για μωρά

For Εnglish version click here: Baby massage

Εάν είστε γονιός, ένας πολύ όμορφος τρόπος για να ενδυναμώσετε τον συναισθηματικό δεσμό με το μωρό σας είναι να εντάξετε στην καθημερινή του περιποίηση ένα χαλαρωτικό μασάζ. Το χάδι σας μπορεί επίσης να προσφέρει στο μωρό ηρεμία, ανακούφιση εάν πάσχει από κολικούς και/ή δυσκοιλιότητα, ενδυνάμωση των μυών και του νευρικού συστήματος, βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου.

Η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσετε το μασάζ είναι όταν το μωρό σας γίνει 3-4 μηνών, ενώ είναι προτιμότερο να αποφεύγεται στα νεογέννητα.
Ορισμένες συμβουλές για να απολαύσετε εσείς και το μωρό σας αυτή την εμπειρία είναι:
  • Επιλέξτε μια χρονική στιγμή που θα είστε ήρεμοι και δεν θα υπάρξουν διακοπές. Το μωρό σας δεν πρέπει να είναι νηστικό αλλά ούτε με γεμάτο στομάχι. Η καλύτερη στιγμή είναι λίγο πριν τον βραδυνό ύπνο.
  • Κατά την διάρκεια του μασάζ μπορείτε να τραγουδάτε ή να μιλάτε στο μωρό σας ειδικά όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα και δεν σας βλέπει.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος που βρίσκεστε είναι αρκετά ζεστός, τα χέρια σας καθαρά και ζεστά, τα νύχια σας κοντά και ότι δεν φοράτε κοσμήματα που μπορεί να τραυματίσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.
  • Να χρησιμοποιείτε πάντα αγνό βρώσιμο φυτικό λάδι (π.χ. ελαιόλαδο) ή ειδικά προϊόντα για βρέφη, καθώς το μωρό μπορεί να βάλει τα χέρια του στο στόμα ή τα μάτια. Να αποφεύγετε τα έλαια που προέρχονται από καρπούς όπως το αμύγδαλο και το καρύδι επειδή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Σε κάθε περίπτωση, πριν το πρώτο μασάζ βάλτε μια ποσότητα λαδιού σε μια μικρή περιοχή, π.χ. στο εσωτερικό του αγκώνα και αφήστε το για 2-3 ώρες. Αν δεν προκληθεί ερεθισμός στην περιοχή είναι ασφαλές για χρήση.
  • Η διάρκεια του μασάζ εξαρτάται από την διάθεση και την δεκτικότητα του μωρού. Αν δείχνει δυσφορία ή κλαίει σταματήστε αμέσως και προσπαθήστε κάποια άλλη στιγμή που θα είναι πιο ήρεμο.
  • Τα αιθέρια έλαια είναι αρκετά δραστικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο μασάζ για μωρά.
Περισσότερες συμβουλές και τεχνικές για μασάζ σε βρέφη και παιδιά μπορείτε να βρείτε στα ενδιαφέροντα βιβλία και DVD που κυκλοφορούν.

    4 σχόλια:

    1. Το μασάζ στα μωρά έχει σίγουρα θετική επίδραση στο σώμα τους, αλλά πιο σημαντική πιστεύω είναι η αξία του συναισθηματικού δεσίματος του παιδού με τον γονιό που καλλιεργείται κατά την επαφή του μασάζ. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και έχει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του παιδιού.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Diesen Artikel haben Sie mit viel Liebe zu den Kindern geschrieben, schoen waere es, wenn Sie von Ihrer Zaertlichkeit an einige Eltern abgeben koennten, dass wuerden manche brauchen.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Aν το μωρό αντί για 3-4 μηνών είναι 3-4 δεκαετιών επιτρέπεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ?

      Chronis@tee.gr

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Έχεις δίκιο George. Σύμφωνα με μελέτες, τα μωρά στα οποία οι γονείς εκφράζουν συχνά την στοργή τους με χάδι και αγκαλιές αναπτύσσουν συνήθως πιο ισορροπημένη προσωπικότητα και ως ενήλικες είναι πιο κοινωνικοί. Βέβαια δεν φτάνει μόνο αυτό. Η διαπαιδαγώγιση, όπως αναφέρεται και στο γερμανόφωνο σχόλιο, είναι δύσκολο καθήκον και δυστυχώς δεν υπάρχουν "σχολές γονέων"!
      Ανώνυμε "Chronis", η αρωματοθεραπεία ενδύκνειται για τα μωρά όλων των ηλικιών! Για τους ενήλικες φυσικά ανάλογα με την περίπτωση και τον σκοπό της θεραπείας πρέπει να χρησιμοποιούνται στο μασάζ τα κατάλληλα αιθέρια έλαια.

      ΑπάντησηΔιαγραφή